Reisverslag Amerika: New York kerst roadtrip – dag 13: onuitwisbare indruk, lichtjes en verrassende dieren

Vandaag bezoeken we het indrukwekkendste museum van New York, we gaan ’s avonds met een tour mee die ons de mooiste kerstversiering laat zien en we komen een paar bijzondere, maar toch wel een beetje gekke dieren tegen…

Als we door de straten lopen, worden de wolkenkrabbers gehuld in een dikke laag mist. Ik haal wat koffie bij Starbucks en we lopen naar Grand Central Terminal. Dit is een kort eindje lopen vanaf hotel Pod 39. Hier is een overdekte markt: de holiday fair.

Hier zijn prachtige dingen te vinden. We maken een praatje met een man die bijzondere pennen maakt. Elke pen is een kunstwerkje op zich. We kopen een pen die van cactus gemaakt is. En een geurkaars met een versiering van de skyline van New York erop in hout. Er zijn ook diertjes van glas verkrijgbaar, kunstwerken, sieraden en bijzondere bollen van glas.. Net iets boven mijn budget, anders had ik er een meegenomen…

Holiday Fair New York fire glass galaxy art

Glass-animals-New-York-holiday-fair-Grand-Central-Station

Je komt hier bijzondere dingen tegen en het is echt superleuk om hier te kijken. Grand Central Terminal is sowieso een leuke plek om te bekijken en rond te lopen in de grote hal. Het is hier enorm groot en je vindt er winkels en tal van restaurants, plus een Magnolia Bakery, waar ze die heerlijke banana pudding verkopen.

Holiday Fair Grand Central Station

We wandelen nog wat rond in New York. Voor die middag heb ik online tickets gekocht voor het 9/11 Memorial Museum. Maar we hebben nog even de tijd. Het is best wel fijn om zonder doel rond te lopen in New York en te kijken wat je tegenkomt.

Streets of New York december

Even later nemen we de taxi richting het museum. Hij rijdt langs het water en we hebben uitzicht op de iconische bruggen van New York die ook half in de mist staan.

Bridges in New York

Even later lopen we richting het indrukwekkend 9/11 monument. Dit zijn twee enome waterbassins op de plek waar vroeger de torens stonden. Wist je dat hier ook de boom staat die de ramp overleefd heeft? De Survival Tree staat symbool voor overleving, veerkracht en wedergeboorte.

Dan is het tijd om het museum in te gaan. Het is even kijken waar we moeten zijn, want we zien lange rijen. De rij voor mensen die online een ticket hebben gekocht is aanzienlijk korter. Voor we het weten, lopen we het museum in.

 Tip: koop online tickets voor musea in New York. Dat scheelt een tijd in de rij staan voor tickets op locatie!

9/11 memorial museum New York

In het 9/11 Memorial Museum zijn best veel mensen, maar het merendeel is doodstil. We lopen door het museum en zien de overblijfselen van de fundering van de torens. Een gehavende brandweerwagen en foto’s van alle slachtoffers. Daar word je wel even stil van. Het maakt heel veel indruk.

Er is ook een expositie van de Nederlandse fotograaf Charlotte Dumas. Ze heeft een expositie gecreëerd van beelden van de viervoeters die ter plaatse hebben geholpen. Het zijn prachtige foto’s en het vertelt het verhaal van 11 september op een andere, eveneens aangrijpende manier.

Op het eind loop je door een ruimte waar verhalen en spullen van de overlevenden en slachtoffers te zien zijn. Hier voelt het echt beklemmend aan. Het beeld en geluid van de gebeurtenissen benemen je soms de adem.

Het 9/11 Memorial Museum is zeker een must om te bezoeken omdat het het verhaal vertelt wat onlosmakelijk verbonden is met New York, maar verwacht wel dat het diepe indruk op je zal maken.

Vlakbij het 9/11 Memorial vind je Brookfield Place. Hier lopen we heen. Ik ben vooral benieuwd naar de palmbomen, want ik had hier al een paar beelden van gezien. De palmbomen staan er inderdaad en dit is een heel mooi winkelcentrum. Je vindt hier vooral luxe merken.

inside Brookfield Place New York

Brookfield Place View Occulus

Hierna lopen we naar Oculus. Dit is een heel bijzonder gebouw. Zowel van binnen als buiten. Dit prachtige gebouw is ontworpen door de Spaanse architect Calatrava. Ook wel bekend van de beroemde gebouwen in Valencia. In het gebouw vind je een metrostation en een winkelcentrum.

Oculus interieur New York Amerika

We besluiten eten te halen bij Chipotle. Dit is de eerste keer dat we hier iets halen. Je kunt kiezen uit onder anderen een burrito of een bowl. Ik kies voor het laatste en dan kom je bij een balie waar je kunt kiezen uit vlees, wat voor soort bonen en groente. Een grapefruit-drankje erbij en we zijn klaar om een plek op je zoeken. Chipotle blijkt heel lekker! In het parkje waar we gaan zitten, geeft een eekhoorn een heel speciale show weg. Hij is aan het springen en rollen en met gekke capriolen. Zoiets heb ik nog nooit gezien!

We lopen nog een tijdje door Manhattan en komen per toeval het gebouw van de Ghostbusters tegen!

 Tip: Wil je deze plek ook bezoeken en benieuwd waar je hem vindt? Type dan in Google Maps: Ghostbusters Headquarters.

Ghostbuster headquarters New York

Dan is het tijd om richting het vertrekpunt te lopen van de bus die ons een tour gaat geven door Dyker Heights. We worden begroet door een vrolijke man en stappen een vrij volle bus in. We zoeken een rustig plekje achterin en niet lang daarna gaan we onderweg. Het is een leuke tour en tijdens de rit wordt er van alles verteld over New York en de lichtjes van Dyker Heights die we gaan bezoeken.

We maken verschillende stops bij de mooist versierde woningen. De een nog gekker en drukker dan de ander. Het is geweldig om te zien en hier kom je echt in kerststemming.

Als er een fotomomentje is, zie ik plotseling iets bewegen op het dak van een van de huizen. Er zit een wasbeer op het dak. Op z’n dooie gemak loopt hij een rondje en gaat er goed voor zitten. Ik had echt niet verwacht om hier een wasbeer te zien!

Lees en bekijk hier meer over een bezoek aan Dyker Heights in New York!

We zijn vrij laat weer terug en hebben nog wel zin in een snack. We delen een soort combo-plate bij Applebee’s. Als we richting het hotel gaan, doen de wolkenkrabbers hun naam nog steeds eer aan…

★ Lees verder: dag14: Schaatsen in New York!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.