Meteor Crater in Amerika bezoeken

De wind maakt het geheel nog indrukwekkender. Terwijl je bijna wordt weggeblazen, (ik had nog nooit zoiets meegemaakt) heb je een prachtig uitzicht op de Meteor Crater, waar 50.000 jaar geleden een enorme meteoriet zijn spoor heeft nagelaten. Dat het nu een toeristische plek is geworden, verandert niets aan het feit dat dit een unieke plek is om te bezichtigen.

Tijdens mijn rondreis in Amerika, The Mountain States, bezocht ik de Meteor Crater. Ik was vooraf heel benieuwd hoe de enorme krater eruit zou zien en op een zonnige oktoberdag reden we naar de Meteor Crater, ook wel Arizonakrater of Barringerkrater genoemd.

Locatie van de Meteor Crater in Arizona

De krater bevindt zich ongeveer 55 kilometer ten oosten van Flagstaff in Arizona. Het is eenvoudig te bereiken via de Meteor Crater Road vanaf de snelweg I-40.

Geschiedenis van de Meteor Crater

De Meteor Crater is ongeveer 50.00 jaar geleden ontstaan door de inslag van een nikkelijzermeteoriet. De inslag zorgde voor een enorme krater van 1,2 km in diameter en ongeveer 170 meter diep. 300 tot 400 miljoen ton aan rotsen werd over de omgeving verspreid door de grote inslag. Door de klap ontstond een aardbeving van minstens 5,5 op de schaal van Richter.

Krater-in-Arizona-Amerika

Mijnbouwingenieur en zakenman Daniel Moreau Barringer kwam in het begin van de twintigste eeuw tot de conclusie dat de krater het gevolg was van een meteorietinslag, door de vondst van nikkelijzer. Hij kocht de grond en de krater kreeg de naam Barringerkrater. Tegenwoordig is het nog steeds eigendom van de familie Barringer.
In de jaren zestig werd de krater gebruikt tijdens het Apolloprogramma door astronauten van de NASA om te oefenen voor het verblijf op de maan. En tegenwoordig wordt er nog steeds wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de krater.

MeteorCrater-1min-ProRes from Ray on Vimeo.

De Meteor Crater bezoeken

De Meteor Crater is dagelijks te bezichtigen (met uitzondering van Kerst). Voor 18 euro per persoon mag je de krater van dichtbij bekijken. Voorafgaand kun je het Visitor Center Discovery Center bezoeken, waar je veel kunt leren over de krater zelf, maar ook over bezoeken van de mens aan de ruimte. Er wordt 2x per uur een film vertoond en als het weer het toelaat, kun je zelfs mee op een begeleide tour die je nog dichter bij de krater brengt.

Bezoek-Meteor-Crater-Amerika

Na afloop kun je iets eten bij het Subway restaurant op locatie of een souvenir meenemen. Bijvoorbeeld een t-shirt met: “I survived the wind at the Meteor Crater.” Want wat waaide het er ontzettend hard toen ik er was. Je vindt er tevens de Rock Shop met de mooiste stenen, maar ook fossielen, stukjes meteoriet en versteend hout.

Het geheel is niet heel groot, maar je kunt je er toch wel rond de twee uur vermaken en waarschijnlijk langer als de tour beschikbaar is.

De omgeving van de Meteor Crater

Ik bezocht de Meteor Crater vanuit Holbrook. Ik verbleef toen in het leuke Wigwam Motel, aan route 66, op een uur rijden van de krater. De Meteor Crater is goed te combineren met het rijden van een stukje route 66 of het bezoeken van Route 66 plaatjes zoals Winslow. Het Petrified Forest National Park, waar je onder anderen versteend hout kunt bezichtigen, bevindt zich op 1 uur en 15 minuten rijden.

Uitzicht-Meteor-Crater-Arizona

Meer informatie vind je op de website van de Meteor Crater.
En de krater bereik je door naar dit adres te rijden: Meteor Crater Enterprises, Inc. Interstate 40, Exit 233, Winslow, AZ 86047 USA

Zou jij de Meteor Crater willen bezoeken?

One thought on “Meteor Crater in Amerika bezoeken

  1. Wat ontzettend indrukwekkend zeg! Lijkt mij heel gaaf om met eigen ogen te zien!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.