Rondje New York: Amerika reis dag 1: New York, New York

Herkenbaar? De dag van vertrek naar Amerika: een combinatie van stress en enthousiasme. Zenuwachtig voor de reis en niet kunnen wachten tot het zover is. Tot je het vliegtuig uitstapt en in de Verenigde Staten bent. Het beginpunt van weer een geweldige Amerika reis. Lees je mee? Dit is dag één van de reis “Rondje New York”.

Het lijkt een stralende dag, maar als we voet buiten de deur zetten, begint het te regenen. Gelukkig is het een maar klein stukje lopen naar de bushalte met alle koffers. En even later staan we na een kort treinritje al op Schiphol.

★ Benieuwd naar de route van de Amerika reis? Die bekijk je hier.

Voor de verandering was het thuis al gelukt om online in te checken voor de vlucht, dus kunnen we rechtstreeks naar het bagage afgiftepunt. Tijdens het online inchecken kreeg ik ook de vraag of in een upgrade wilde naar business class. Ja!! Voor 319 euro per stoel… Nee! Laat maar. Wat wel kon was een upgrade naar Economy Comfort. Dan zit je achter de business class mensen en heb je geen stoel voor je, maar wel veel beenruimte en de stoel kan verder naar achteren. Deze upgrade kostte 40 euro per stoel extra. Dat hadden we er wel voor over. Dus werden de stoelen achterin het vliegtuig omgeboekt naar zitplaatsen vrij vooraan.

★Tip: Wil jij ook een (betaalbare) upgrade? Zodra je online kunt inchecken voor de vlucht moet je dat gelijk doen. Dan heb je nog kans dat je een betere zitplaats kunt krijgen met korting. Wees er dus als een van de eersten bij.

Het bagage inchecken gaat goed. Mijn koffer is natuurlijk weer zwaarder dan verwacht. Ik kan echt niet met weinig bagage reizen. Aandachtspuntje voor volgende keer. Maar ik weet dat ik veel oude kleding mee heb en een extra koffer mee terugneem. Dat stelt een beetje gerust.

Amerika-reis-blog-vliegen-met-KLM-naar-New-York

Jammer genoeg kan ik nooit van dit moment genieten. Aan de en kant ben ik zo blij en gelukkig dat ik weer naar Amerika kan, maar aan de andere kant…. de vliegreis. Ik heb een beetje vliegangst. En bij mij uit zich dat in allerlei nare gedachten waar ik eigenlijk helemaal niet aan wil denken. Ter geruststelling neem ik een oxazepam tabletje dat ik van de dokter heb gekregen en probeer ik me alvast voor te stellen dat we in New York zijn. Ik denk eraan dat stewardessen elke dag vliegen en dat er veel ergere dingen zijn dan een tochtje met het vliegtuig. En de beloning: een geweldige Amerika reis. En daar moet je iets voor overhebben, toch?

Dan gaan we het vliegtuig in. Onze plekken zijn nu vooraan, dus we hoeven niet het hele vliegtuig door om bij onze oorspronkelijke plek te komen. Dit zijn fijne plekken! Je kunt hier gewoon je kont keren en hebt ruimte voor je spullen. We zitten op de twee middelste stoelen en daar kan de leuning omhoog zodat we tegen elkaar aan kunnen hangen. In de armleuning zitten het tafeltje en het tv-scherm verstopt. Het fijne is dat je ook makkelijk je plek kunt verlaten als je naar het toilet moet. Dit is de 40 euro extra per stoel zeker waard.

Het is altijd fijn als de piloot omroept dat de vlucht geen acht uur, maar 7 uur en 10 minuten gaat duren. Eerder in New York en minder lang in het vliegtuig!

De vlucht verloopt spoedig. Al snel krijgen we de warme maaltijd. Kip in oestersaus, boontjes, rijst, koolsalade, een broodje, soesjes en een doosje met crackers, boter en kaas. Daarna probeer ik eerst wat te slapen en daarna kijk ik twee films. Dan is het nog maar een half uur voor aankomst. We zijn er bijna! Het landen wordt ingezet. Dit is weer een spannend moment. Ik doe mijn ogen dicht en vraag dan altijd voor de zekerheid: “Zijn we geland, staan we op de grond?” “Ja, we zijn er!”

We kunnen na de businessclass-mensen als een van de eersten het vliegtuig uit. Iedereen haast zich naar de douane. En daar is het lang wachten. De medewerkers zien er stuk voor stuk chagrijnig uit. En je hebt geluk als ze vriendelijk tegen je doen. Het maakt me allemaal niet uit, want ik ben in Amerika! Als het mijn beurt is, krijg ik de vraag wat ik voor werk doe en of ik wel zo lang vrij kon krijgen. Ja, ik ben vertaler en kan mijn eigen uren bepalen. De vingerafdrukken worden weer afgenomen en ik mag het land in.

Amerika-reis-blog-taxi-jfk

Op de JFK luchthaven worden we gewaarschuwd door een medewerker: “If it ain’t yellow, it ain’t a cab!” Nog geen minuut later worden we door een man aangesproken of we een taxi willen. Dat was er dus een. Een onofficiële taxi. We lopen snel door naar de officiële taxistandplaats waar je je bestemming noemt en alvast een bonnetje krijgt met de indicatie van de kosten. Handig!

De koffers gaan de taxi in en we gaan onderweg naar Manhattan. Lekker achteruit zitten en genieten. Zelfs vanuit de taxi zie je de Amerikaanse vlag al wapperen langs de snelweg. Grote wagens, gele schoolbussen, de verkeersborden. Het is duidelijk dat we ver van huis zijn. De wolkenkrabbers van de skyline van New York komen steeds dichterbij.

Na een uurtje komen we aan bij het Hotel Central Fifth Avenue. Dit was de goedkoopste optie voor deze reisperiode die voldeed aan de wensen. De kamer valt reuze mee en de locatie is prima. Een paar straten van Times Square. We hebben een kamer op de 19e verdieping en met uitzicht op gebouwen en een stukje Rockefeller Center.

Hotel Room New York #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

Even het thuisfront laten weten dat we er zijn en dan lopen we richting Times Square.Dat verveelt nooit. Stoom komt uit buizen en onder putdeksels in de weg, gele taxi’s rijden af en aan, bij het zebrapad staan hotdog wagentjes te ronken. Wat is het fijn om voor de tweede keer in New York te zijn!

Amerika-reis-blog-wandelen-in-New-York

Bij T-Mobile kopen we alvast een sim-kaart. Dat is dan alvast geregeld. Voor 80 dollar hebben we een maand onbeperkt internet en gratis lokale gesprekken. Naar Nederland zullen we vooral met Whatsapp bellen en het is handig om “overal” internet te hebben om bijvoorbeeld routes op te zoeken of bezienswaardigheden.

Om de aankomst in New York te vieren, gaan we eerst een cocktail drinken in rooftop bar The Skylark. In Nederland had ik hier alvast gereserveerd en dan zien we wel of we daar ook wat gaan eten of dat we naar een steakhouse gaan. Vooraf weet je toch nooit hoe je je voelt en of je grote honger hebt.

Tijdens mijn eerste New York reis waren we niet in een rooftop bar geweest en dat was iets wat ik heel graag wilde doen. Het leek me geweldig om tussen de hoge gebouwen en alle lichtjes een drankje te drinken en te genieten van het uitzicht.

The Skylark bevindt zich achter een onopvallende deur, waar een man voor staat die vraagt of we een reservering hebben. Dat is het geval en we mogen doorlopen door een v industriële gang. We worden de weg gewezen naar een lift en even later komen we bij een balie, waarna een hostess ons naar ons bankje en tafeltje buiten brengt. Een leuk plekje! Niet helemaal voor ons alleen, want dit bankje moet je delen met een ander stel met reservering.We krijgen een menukaart en kiezen een cocktail uit. Het smaakt goed en het uitzicht is ook super. Wat fijn om je vakantie zo te beginnen!

cocktails-skylark-new-york-view

We besluiten toch ergens anders te eten en het plan is om een Shake Shack te zoeken. Maak door mijn enthousiasme ben ik mijn externe accu vergeten en mijn telefoon gaat nog maar eventjes mee voor hij genadeloos uitvalt. Op dat moment staan we voor restaurantketen 5 Napkin Burger. Laat dit restaurant toevallig op mijn “To Do” lijstje staan. Het blijkt een perfecte keus. Wat een lekkere burgers hebben ze! Ik neem de tonijnburger met een uienring en wasabi mayonaise. Vriendje heeft de truffelburger en die komt in zijn burger-top 5. Dat wil wat zeggen!

Inmiddels is 5 uur Nederlandse tijd als we terug zijn in het hotel. Een lange, maar geslaagde eerste dag in Amerika!

★Tip: Ook al ben je moe, probeer de eerste dag in Amerika toch al iets te doen. Bij dat leuke restaurantje eten, of een korte wandeling maken. Zo begin je de reis met een veel beter gevoel. Door de jetlag zul je de eerste avond waarschijnlijk toch vroeg wakker zijn, dus je hoeft niet vroeg op bed 😉

Lees verder >> Dag 2: Wasberen in Central Park

Benieuwd naar de route van deze reis? In september/oktober maakte ik een roadtrip: Rondje New York en die route vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.