Naar een restaurant in Amerika

Je gaat voor het eerst op reis naar Amerika! De verwachtingen zijn hooggespannen. De planning is gemaakt en alles is klaar voor de reis. Maar hoe zit het precies met een bezoek aan een restaurant in Amerika? Ik leg even uit hoe alles precies werkt in Amerikaanse restaurants.

Het leuke aan Amerikaanse restaurants vind ik dat je vaak een enorme keuze hebt aan eten en drinken. Bovendien word je meestal vriendelijk geholpen door de hostess en de bediening. Dit komt natuurlijk ook omdat ze graag een fooi willen, maar tevens is service heel belangrijk in restaurants in Amerika. En inderdaad, dat kan een restaurant maken of breken. En zeg nou zelf, als je een avondje wil ontspannen met een lekkere maaltijd en er je geld gaat uitgeven, dan is goede service en vriendelijke bediening toch niet te veel gevraagd?

Bij binnenkomst

Als je binnenkomt bij de meeste restaurants staat er een balie of een bordje met ‘Wait to be seated’. Het is de bedoeling dat je hier wacht, want een hostess helpt je verder. Hij of zij heet je welkom en begeleidt je naar de tafel. Bij de hostess kun je niet bestellen. De hostess zal je vertellen dat de bediening er zo aankomt.

Even later komt de bediening inderdaad aan je tafel. Hij of zij stelt zich even voor en zegt vaak dat je met al je vragen en wensen bij hem terechtkunt die avond. Vaak heeft hij ook al een paar glazen met gratis water bij zich. Als je het niet erg vindt om water met een chloorsmaakje te drinken is dat fijn. Dit water is gratis.

Drinken

Als je in Amerikaanse restaurants kiest voor frisdrank zoals cola, fanta etc (of limonade), dan kun je eigenlijk voor de prijs van één frisje bij je maaltijd frisdrank drinken. In Amerikaanse restaurants kennen ze namelijk het systeem van ‘free-refills’. Je zult merken dat soms, ook al is je glas nog bijna halfvol, de bediening al een nieuw glas voor je op tafel zet. Let op: gratis refills krijg je niet bij hele luxe restaurants

coolest-salad-ever

Gezond of ongezond?

Veel mensen denken dat je in Amerika alleen maar ongezond kunt eten. Dit valt best wel mee. Bij restaurantketens in Amerika kies je een gerecht en kun je daarbij meestal twee bijgerechten kiezen uit een lijstje en hier staan vaak verschillende soorten groentes tussen. Ook als de bijgerechten vaststaan bij het gerecht, kun je er altijd iets aan veranderen. De klant is immers koning. Zo kun je het zo ongezond of gezond maken als je zelf wilt.

Veel Amerikaanse restaurants gaan veel bewuster met eten om. Bij veel menu’s staat het aan calorieën per gerecht en geregeld is er ook een ‘healthy option’ voor de gezondere keus. Neem als voorbeeld The Cheesecake Factory. Anders dan de naam doet vermoeden, kun je hier veel meer bestellen dan alleen maar cheesecake. Dit restaurant heeft een Skinnylicious menu gedeelte. Hier vind je meer dan 50 gerechten met 590 calorieën en minder.

leuk-restaurant-amerika-the-cheesecake-factory

Te veel eten en doggybag

Je zult merken dat in Amerika over het algemeen de porties veel groter zijn dan in Nederland. Ik krijg meestal niet alles op. Een goed idee is om een voorgerecht te delen, evenals een nagerecht. Heb je toch teveel besteld, dan kan de bediening vragen of je een doggybag wilt, zo kun je je overgebleven eten meenemen. Dat is helemaal niet raar en ook gebruikelijk. Als je dit wilt, wordt het eten netjes voor je ingepakt en krijg je het mee in een tasje.

Fooien in Amerika

In Amerika is het gebruikelijk om fooi te geven in een restaurant. De reden dat fooi geven zo belangrijk is, is omdat dit het loon vormt van de bediening. Ze krijgen vaak een heel mager uurloon omdat het systeem van fooien is aangenomen. Ze hebben de fooi dus nodig om rond te komen.

Soms staat er een suggestie onderaan je rekening met een percentage van 15%, 18%, 20% of 22% van het totaalbedrag. Soms staat dat er niet op en moet je zelf aan het rekenen. 15% is de minimale fooi die men verwacht te ontvangen. Als de bediening goed was, kun je meer geven. Je berekent de fooi over het ‘Sub total’ bedrag voor de Tax (belasting),

Kijk altijd goed op de bon. Bij de duurdere, luxe restaurants of restaurants in grote steden, kan de fooi al bij de prijs berekend staan. Dit staat onder de noemer van ’gratuity’.

Betalen-restaurant-in-Amerika

Betalen in restaurants in Amerika

Vaak hoef je niet eens te vragen om de rekening. Na de maaltijd wordt er meestal al een mapje bij je neergelegd waar de rekening in zit. Wil je toch nog een toetje? Geen probleem. Geef dat gewoon even aan bij de bediening. Je krijgt de rekening vrij snel omdat Amerikanen niet echt lang blijven tafelen. En het wordt gezien als service dat je nergens lang op hoeft te wachten. Vandaar. Je hoeft je echt niet te haasten. Vaak zegt de bediening er ook bij: ‘When you’re ready. Take your time.’

Ik vind het het handigst om met creditcard te betalen. Als je dat wilt, stop je je creditcard in het mapje en dat geef je mee aan de ober. De ober komt even later weer terug met het mapje. Daar zit je creditcard in, plus twee bonnetjes. Eén voor het restaurant en één voor je eigen administratie. Op het bonnetje zie je dat je hier de fooi in kunt vullen. Er staan twee stippellijntjes. Eén voor de fooi. En één voor het eindbedrag. Daaronder moet je je handtekening zetten. Daarna kun je vertrekken, want de ober heeft je creditcard al door het systeem gehaald en het bedrag inclusief fooi wordt even later van je rekening gehaald.

Geld besparen

Een Amerika reis is natuurlijk al duur genoeg en met een paar simpele tips kun je geld besparen bij restaurants. Sowieso kun je korting krijgen met je ANWB pas als er op het restaurant een logo van Show Your Card staat. Dit is volgens mij het geval bij IHOP, Denny’s, Hardrock Cafe etc. Lees hier hoe dat werkt.

Wil je gratis eten en drinken in Amerika? Klik dan hier.

Lees ook: Mijn favoriete restaurants in Amerika

One thought on “Naar een restaurant in Amerika

  1. Als je bij IHOP gegeten hebt, kun je op de bon een nummer vinden om een review te geven op hun site. Je krijgt dan een email terug met 20 procent korting of gratis pancakes voor de volgende keer dat je er eet. Review miet je wel binnen een aantal dagen invullen. Hoe je het allemaal moet doen staat op de bon! Eet ze!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.