Nog meer Amerikaanse ‘fastfoodketens’ in Nederland

Onlangs kopte de NOS: “Nog meer Amerikaanse fastfoodketens: zit jij daar op te wachten?” Ik was hier een beetje verbaasd over. Ik vind dit namelijk best negatief klinken en de restaurants zijn nog niet eens geopend!

Voor de liefhebber is het feest. Dit jaar komen Dunkin’ Donuts, Pizza Hut, Taco Bell, TGI Friday’s en Five Guys naar Nederland. De NOS schreef er dit artikel over.

Dus, nog meer Amerikaanse fastfoodketen naar Nederland. Zit jij daar op te wachten? Als er een nieuwe patatzaak in een dorpje wordt geopend waar al 3 snackbars zijn, dan hoor je er niemand over. En wat te denken van shoarmazaken waar de ongezonde kapsalons als warme broodjes over de toonbank gaan? Ik ken straten met wel 5 shoarmazaken! Daarbij wordt ook niet de vraag gesteld of we daar wel op zitten te wachten. Maar bij de Amerikaanse restaurantketens wel. Ik vraag me af waar die afkeer vandaan komt?

Misschien komt het wel een beetje door media zoals de NOS, die alle Amerikaanse restaurantketens over een kam lijkt te scheren. Niet wetend dat T.G.I. Friday’s eigenlijk helemaal geen fastfoodketen is. Maar een gezellig restaurant met tafelbediening en een mooie inrichting. Waarbij de gerechten aangepast kunnen worden voor mensen met een glutenallergie. Er staan salades op het menu. En je kunt zelf bijgerechten kiezen, dus dat betekent twee keer groenten… Meer dan bij menig ander restaurant.  (Ja, ik ben fan van Friday’s)

En Five Guys in een adem noemen met McDonald’s, daar doet mijn hart een beetje zeer van. Five Guys verkoopt namelijk handcrafted burgers & fries. Vers. De burger smaakt heel anders dan de burger van McDonald’s. In de winkel staat een bordje waar de aardappelen vandaag vandaan komen… Maar goed, fastfood dus.

Amerikaanse-fastfoodketens-in-Nederland

Ik vind het jammer dat voordat de restaurants daadwerkelijk geopend zijn, er al een bepaalde kijk op gegeven wordt. De vraag of ik wel op Amerikaanse fastfood restaurants zit te wachten, vind ik een beetje negatief klinken. Laten we er eerst een bezoek aan brengen en er daarna zelf een oordeel over vellen. Voor de franchisenemers lijkt me dit soort berichtgeving ook niet echt fijn. Voordat de deuren zijn geopend wordt de vraag al gesteld of ze het wel gaan redden. Is dat typisch Nederlands? Misschien wel. Misschien kunnen we hier wel een beetje meer de mentaliteit van Amerika gebruiken en niet alles gelijk gaan afzeiken, laten we ergens vertrouwen in hebben en de ‘Amerikaanse droom’ van de franchisers accepteren; om van de Amerikaanse ketens ook in Nederland een succes te maken.

Dus ja, ik zit op nog meer Amerikaanse ‘fastfoodketens’ in Nederland te wachten.

★ Wist je trouwens dat je in Amerika andere dingen kunt eten dan alleen fastfood? Ik hield een maand lang een eetdagboek bij.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.