Hoover Dam in Amerika

Als je Las Vegas achter je laat, is het niet ver rijden naar de Hoover Dam. Je verruilt de bijzondere hotels van Sin City voor een ander bijzonder bouwwerk dat een belangrijke rol heeft gespeeld en nog steeds speelt voor tal van Amerikaanse staten.

Op ongeveer drie kwartier rijden van Las Vegas (48 km), bevindt zich de Hoover Dam. Ook wel de Boulder Dam genoemd. Dit enorme betonnen bouwwerk, gezien als een menselijk wonder, bevindt zich op de staatsgrens van Nevada en Arizona.

Geschiedenis van de Hoover Dam

De bouw van de Hoover Dam begon in 1930. De bouw van de dam was in 1921 voorgesteld door Herbert Hoover, de toenmalige minister van handel en later een president van de VS. De dam moest er komen om periodieke overstromingen te voorkomen. Het opgeslagen water zou dan gebruikt worden voor irrigatie en gemeenten en industrieën ten goede komen. De elektriciteit die de dam zou opwekken, zou ook geld in het laatje brengen en de dam zelfvoorzienend maken.

Dat klonk allemaal geweldig, maar de bouw van dit betonnen monster was nog geen makkie. Tijdens de grote depressie vonden er 96 mensen de dood. Dit kwam door vreselijke hitte en een gebrek aan hygiëne omdat de arbeiders in kampen verbleven. Het protest wat hierdoor ontstond, zorgde voor een versnelde opbouw van het nabijgelegen stadje Boulder, waar de werknemers onderdak kregen.

hoover-dam-museum

De bouw van de Hoover Dam werd afgerond in 1936, ruim twee jaar voor de geplande datum van afronding. Tot op de dag van vandaag levert de dam veel voordelen op. Er wordt genoeg stroom opgewekt om 1,3 miljoen  mensen energie te leveren in de staten Nevada, Arizona en Californië. En 22 miljoen mensen hebben hun watervoorziening te danken aan de Hoover Dam.

Een bezoek aan de Hoover Dam

Tegenwoordig kun je de imposante Hoover Dam bezoeken en er veel meer over te weten komen. De Dam is eenvoudig te bereiken vanuit Las Vegas en er is genoeg parkeergelegenheid. Ik vond een bezoek aan de Hoover Dam zeker de moeite waard en ik vond het geheel indrukwekkender dan verwacht.

Er zijn twee tours waaruit je kunt kiezen: De Powerplant Tour of de Dam Tour. Daarnaast kun je besluiten om geen tour te doen en enkel de dam en het Visitor Center te bezoeken. (Klik op de desbetreffende tours voor meer informatie en de tarieven)
Zodra je het gebouw binnengaat, worden je tassen en spullen gecontroleerd. Daarna kun je een kaartje kopen voor een tour of voor toegang tot de dam. Als je er alleen voor kiest om het visitor center en de dam te bezoeken, kun je dus niet de energiecentrale en de gangen van de Dam bezoeken, maar je hebt wel toegang tot een klein museum met allerlei informatie over de Hoover Dam. Wat je ook kiest, je kunt genieten van een bijzonder uitzicht!

Hoover Dam in Nevada – Spherical Image – RICOH THETA

In de omgeving van de Hoover Dam

In de omgeving van de Hoover Dam is genoeg te doen. Naast Las Vegas wat je natuurlijk niet mag overslaan, kun je ook een bezoek brengen aan Lake Mead. Achter de Hoover Dam is het Lake Mead reservoir ontstaan. Dit is het het grootste kunstmatige meer en reservoir in de VS. Dit enorme meer biedt tal van recreatiemogelijkheden.

uitzicht-nabij-hooverdam

Als je vanuit Las Vegas naar de Hoover Dam rijdt kun je een scenic route volgen die wordt aangegeven op borden. Je komt dan ook langs Boulder City.

Vergeet vooral niet een stop te maken bij de Mike O’ Callaghan – Pat Tillman Memorial Bridge. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht op de Hoover Dam.

view-hoover-dam-from-bridge

Weetjes over de Hoover Dam

★ De Hoover Dam is 221 meter hoog.
★ De dikte van de wand van de dam is 15 meter aan de top, tot 200 meter aan de voet.
★ Er is 2,5 miljoen liter beton gebruikt voor de bouw van de Hoover Dam.
★ De Hoover Dam wordt ook gezien als een belangrijk art-deco bouwwerk.
★ De Dam bevindt zich op de grens van twee staten en hier zijn verschillende tijdzones. Een beetje rijdreizen dus!

Heb jij de Hoover Dam ook bezocht?

3 thoughts on “Hoover Dam in Amerika

  1. Ik vond de Hoover Dam zó tof om te bezoeken! Wat een enorm bouwwerk 😀

  2. Monique

    Mooi stuk! Kleine correctie: de staatsgrens van Nevada en Arizona (niet Las Vegas).

    Ga het even doorsturen naar vrienden die binnenkort gaan!

    • Hoi Monique. Ik ga het aanpassen 🙂 Bedankt voor het doorgeven. Ik zat met mijn hoofd vast weer in Las Vegas 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.