Dag 4: ‘I Survived A New York City Cab Ride’ en een scene uit War of the Worlds

Ken je die scene uit War of The World waarin een enorme groep mensen op een grote veerboot gaat? Zo’n idee kregen we een beetje toen we richting de gratis Staten Island Ferry liepen.

Goed geslapen vannacht; in 1 stuk door tot de ochtend. Vandaag halen we ontbijt bij Dunkin Donuts en Subway. We zoeken onze ontbijtplek weer op in Central Park en genieten van de zon, de hardlopende mensen en het groen.

Brooklyn Bridge New York en Amerikaanse vlag
Met de metro reizen we naar Fulton Street in Lower Manhattan. Het is even kijken hoe de metrolijnen hier in elkaar zitten en we vragen de weg aan een kiosk verkoper. Je hoort altijd dat mensen in New York te druk zijn om die vervelende toeristen te helpen en dat je een nors antwoord kan verwachten. Niets is minder waar. Tijdens de vakantie zijn we door de New Yorkers vriendelijk geholpen.

De metro is oud en schudt hard heen en weer. Met een enorme rotgang worden we naar het station van bestemming gebracht. Na een stukje lopen zien we het iconische plaatje van New York: de Brooklyn Bridge. Op het pleintje voor de brug staan verschillende hot dog kraampjes een ook een Wafel & Dinges kraam waar ik een heerlijke Belgische Wafel met Speculoos haal.

Skyline New York en wafels eten
Met wafel en al lopen we over de Brooklyn Bridge. Het is indrukwekkend. Langs de staalkabels is de strakblauwe lucht te zien. Vanaf de brug geniet je van een mooi uitzicht op de hoge gebouwen en als je goed kijkt, zie je al snel het vrijheidsbeeld. Een ultieme plek in New York: de Brooklyn Bridge. De gele taxi’s die eronder door rijden, de hoogbouw en het vrijheidsbeeld in de verte.

We lopen de brug af en aan de andere kant, in Brooklyn Park stoppen we om van een drankje te genieten en het uitzicht. Veerbootjes varen af en aan. Als we teruglopen staan er enorme rijen voor een paar restaurants.

Terug over de brug is geen straf. Even later dwalen we door de straten van New York en langs het water staan grappige stoeltjes met een soort schoolbankje voor je. We gaan even zitten en kijken nu precies naar de andere kant van het water, waar we net hebben gezeten. Onze wandeltocht leidt ons langs het water en langs een helikopterplatform waar wel 5 helikopters staan om toeristen een rondje boven de stad te laten vliegen.

lady liberty en Skyline New York
In de veerbootterminal kopen we een Nathan’s Famous hotdog en Garlic broodjes. Omringd door een enorme knoflooklucht wandelen we de grote ferry op. Met de Staten Island veerboot kun je gratis langs het Vrijheidsbeeld varen. Hiervoor moet je eerst een enorme boot op, samen met heel veel andere mensen. We kregen een beetje een ‘war-of-the-world-evacuatie- idee. Maar op de boot is het prima. Veel bankjes en ruimte.  Vanuit de raampjes en het dek van de boot geniet je van het Vrijheidsbeeld en de skyline van New York. Het Vrijheidsbeeld vond ik kleiner dan verwacht, maar het natuurlijk de moeite waard en een must see als je in New York bent.

Verder naar Wallstreet. Ik verwachtte hier een high tech omgeving met grote schermen met de beurskoersen, maar het is een heel stijlvolle straat vol met klassieke gebouwen van marmer en Romeinse pilaren. De Charging Bull; het bekende beeld van een stier stond helaas te ver weg om te kunnen bezoeken. Een volgende keer dan maar.

Wallstreet New York

De wandeling gaat nu richting het 9-11 Memorial. Langs de nog bestaande wolkenkrabbers zoals One Liberty Centre is het moeilijk voor te stellen dat hier de verschrikkelijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. We hebben allemaal de beelden gezien maar als je er rond loopt kan je niet aan het idee ontsnappen hoe het geweest zou moeten zijn om midden tussen de wolkenkrabbers te staan..een enorm lawaai en stofwolken die zich door de straten verspreiden. Wat er nu nog rest zijn de 2 vierkanten monumenten waar water over de randen naar beneden stroomt. Op de randen staan de namen van de mensen die zijn omgekomen. De vele toeristen die vrolijke foto’s maken doen het geheel surrealistisch aanvoelen.

Terug naar het hotel met de gammele metro. Het gaat snel, dat wel. Even opfrissen en daarna stappen we in een taxi. De taxi rijdt met een doodsvaart door het verkeer. Het is niet voor niets dat je hier T-shirts kan kopen met de tekst: ‘I Survived A New York Cab Ride.’ Even later staan we veilig in het Meatpacking District waar we gaan eten bij Spice Market.

Met de taxi in New YorkVoor mijn reservering zijn we meer dan een uur te laat. Het is even wachten aan de bar maar dat is niet erg want het is een super mooi restaurant met Oriëntaalse stijlen en interieur dat verzameld is uit verschillende delen van de wereld. Niet zo lawaaiig als Tao en met een veel relaxtere sfeer. Het restaurant is zo ingericht dat je knus aan een tafel kan zitten en het ziet er allemaal luxe uit.

We genieten van een Tiger Beer en een Lychee Raspberry Bellini. De hostess haalt ons op en brengt ons naar een tafeltje. Binnen, maar met uitzicht vanuit de open deuren, op de straat waar dure auto’s en hippe mensen voorbij lopen. Al snel wordt er een bakje met een soort van kroepoek met pittige saus op tafel gezet. Dat gaat er wel in. Van het menu kiezen we Beef Sirloin steak – groentes met groene curry – kip met citroengras en kokosrijst in bananenblad. Het smaakt super lekker. Als toetje bestel ik mango ijs. Dat wordt geserveerd in een klein kartonnen doosje. (Helaas is Spice Market sinds eind 2016 gesloten)

>> Lees verder: Rondreis door Amerika dag 5

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.