Treinreis Durango & Silverton

In Colorado maakte ik de mooiste treinreis van mijn leven. Vanuit Durango vertrok ik met een historische stoomtrein naar Silverton. Om daar te komen reed de trein langs diepe kloven, stromende beekjes, kleurrijke bossen en de ruige Animas-rivier. Dit was een treinreis om nooit te vergeten!

Durango and Silverton Narrow Gauge Railroad

In Colorado ligt het stadje Durango. Hiervandaan kun je een treinreis maken via de Durango and Silverton Narrow Gauge Railroad naar het mijnstadje Silverton op 2837 meter hoogte, 72 km verderop. Je komt hier echter niet zomaar. De historische stoomlocomotief neemt je mee op een betoverende reis van 3,5 uur. Langs kloven en ravijnen, langs de kolkende Animas-rivier, het San Juan Forest en prachtige uitzichten.

Mooiste-treinrit-in-Amerika-Durango-Silverton

De treinreis van Durango naar Silverton

De treinreis van Durango naar Silverton is een rit over een smalspoor van 72 km. De rit duurt 3,5 uur, enkele reis. Je kunt ervoor kiezen om ook terug te gaan met de trein, of om met de bus terug te reizen. De busrit duurt ongeveer 1,5 uur.

Durango Silverton train – Spherical Image – RICOH THETA

Je kunt kiezen met welke wagon je wilt reizen. Ik koos voor de San Juan wagon, gebouwd in 1887. Hier heb je comfortabele stoelen en krijg je een souvenirbeker die je onbeperkt mag laten vullen met warme drankjes, maar het bijzondere aan deze wagon is, dat er een verteller aan boord is die je van alles vertelt over de geschiedenis van de trein en de omgeving. Tijdens mijn rit was dat Cora Mears Pitcher, de dochter van Otto Mears (de beroemde spoorwegaanlegger en ondernemer die een sleutelrol speelde bij de ontwikkeling van het zuidwesten van Colorado) en de laatste president van de Silverton Northern Railroad. Door de verhalen word je meegenomen naar vervlogen tijden en leer je zo over de geschiedenis die een rol heeft gespeeld voor het historische spoor. Uitzicht-Trein-Durango-Silverton Heb je liever een iets rustiger ritje? Dan kun je kiezen uit een andere wagon. Bijvoorbeeld de Presidential Class voor 21 jaar en ouder, want hier worden alcoholische drankjes geschonken, First Class, Deluxe Class, maar ook wagons met een glazen dak of open wagons waardoor je in de buitenlucht zit.

Geschiedenis van de Narrow Gauge Railroad Durango & Silverton

De reden voor de aanleg van de Narrow Gauge Railroad was het goud en zilver in de San Juan Mountains. Op 5 augustus 1881 werd begonnen met de aanleg van het spoor en in juli 1882 was de route  af. Hoewel de scenic route al vanaf het begin gepromoot werd, ging het in de beginjaren toch meer om het vervoer van materialen en mensen naar de mijnen. Naarmate de jaren verstreken en de mijnen sloten, werd de rit steeds toeristischer en werden er zelfs films opgenomen zoals Butch Cassidy and the Sundance Kid. Momenteel wordt de route gezien als een van de mooiste treinroutes van Amerika.

Trein-USA-Durango-Silverton-Narrow-Gauge-Railroad-TrainAankomst in Silverton

Het is geweldig om in Silverton rond te kijken. De wegen zijn niet geasfalteerd en je vindt er allerlei oude gebouwen, souvenirwinkels, bars, restaurants en winkeltjes met kunst en sieraden.Vroeger was Silverton een mijnstadje, maar tegenwoordig haalt het zijn inkomsten uit de toeristen die het westerndorpje met de stoomtrein komen bezoeken. In Silverton wonen ongeveer 550 inwoners en in de winter halveert dit aantal. Waarschijnlijk heb je voordat je terugreist naar Durango wel even de tijd om ergens te lunchen. Ik deed dat in het Grand Imperial hotel in Silverton, daterend uit 1882, in het Grumpy’s Restaurant and Saloon. Hier werd live pianomuziek gespeeld wat het geheel echt een westernsfeertje gaf.

Grand Imperial Hotel restaurant Silverton – Spherical Image – RICOH THETA

★Tip: Vertrek je vanuit Durango? Kies dan voor een stoel aan de rechterkant in de wagon. Je hebt hier het mooiste uitzicht.

★Tip: Reserveer op tijd. De wagon van je keuze kan snel volgeboekt raken.

★Tip: De trein vertrekt over het algemeen ’s ochtends vroeg. Hier had ik mij op verkeken. Het is verstandig om de dag van te voren al in Durango te zijn en de volgende dag op tijd bij de trein te zijn.

Ravijn-Durango-Silverton-treinrit

Reserveren doe je op de website van Durango and Silverton Narrow Gauge Railroad. Hier vind je ook meer informatie over de vertrektijden en de verschillende wagons waarmee je de treinreis kunt maken.

Meer foto’s van deze adembenemende treinreis in Amerika.

Deze treinreis is zeker niet goedkoop en kost best wat centen, maar ik vond het ’t geld waard want het was een unieke belevenis in de prachtige natuur van Colorado. Het was zeker een van de hoogtepunten tijdens mijn rondreis door de Mountain States en ik had het niet willen missen.

 

 

4 thoughts on “Treinreis Durango & Silverton

  1. Wat schitterende beelden ja! 🙂

  2. Lisa

    Leuk verhaal om te lezen! Via welke website kan ik de terugreis met de bus boeken?
    Groeten, Lisa

    • Dankjewel Lisa! Als het goed is staat het op dezelfde website om de treinreis te boeken. Je hebt dan verschillende opties waaruit je kunt kiezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.