Rondje New York: Amerika reis dag 19: een stukje Frankrijk in Montreal

Op de radio klinkt Franse muziek terwijl we onderweg zijn naar Montreal. We zien een herkenbaar logo langs de weg, maar toch klopt er iets niet. We rijden niet langs de KFC, maar langs de PFK (Poulet Frit Kentucky). Dit is een voorbode voor de rest van onze dagen in Fr… Canada.

Wat een klein kamertje is het toch van het Beverley Hotel in Toronto. We pakken onze koffers met veel manoeuvreren in. Ondertussen blijft een wekker in een naastgelegen kamer onophoudelijk doorgaan. Zouden mensen dat express doen? Vroeg uitchecken en dan de wekker laten afgaan?

Het hotel bevindt zich in een leuke winkelstraat en ik haal nog even koffie bij Second Cup. Ik kies voor een London Fog. Dit is earl grey thee met melk, vanille. Best lekker. Carrot walnut loaf met icing en banana loaf gaan mee als ontbijt voor onderweg.
We checken uit en we gaan richting Montreal!

koffie-in-Canada

In Toronto had Ik een klein beetje medelijden met voetgangers. Want ze hebben het niet makkelijk. Op sommige plekken staat een bord: Pedestrians wait for the Gap. Ze moeten dus zelf tussen auto’s door springen als er ruimte voor is. En de tram stopt midden op straat en dan moet je je tussen de auto’s een weg banen naar de stoep.

Onderweg maken we een tussenstop bij een Subway in een dorpje met een moeilijke naam en we komen langs de Gateway to 1000 islands. Dit is een groep eilanden in de St. Lawrence rivier. Je kunt er onder andere boottochten maken en dan kom je langs eilandjes met huisjes erop waar sommigen bij Amerika horen en anderen bij Canada. Terwijl we onze weg vervolgen, komen we geregeld een bord tegen met ‘Bridge to the USA’. We rijden dus heel dicht langs de grens. Verder is de weg van Toronto naar Montreal best saai. Je ziet weinig bijzonders langs de weg zoals in Amerika wel iets vaker het geval is.

Old-City-Montreal

Na een tijdje rijden we Montreal binnen. Ons hotel heeft geen parkeergelegenheid, dus parkeren we onder de nabijgelegen bibliotheek. Hier kunnen we 24 uur parkeren. Morgen weer een nieuw kaartje kopen dus. Het is niet ver lopen naar ons nieuwe hotel Auberge & Hotel Montreal Espace Confort. De kamer is prima en we zijn dankbaar met de ruimte. Hier kunnen onze koffers wel open. Ons hotel ligt trouwens in een leuke straat vol met restaurantjes. Als we de straat uitlopen, zijn we in 15 minuten in het oude centrum van Montreal: Vieux Montreal

Place-Jacques-Carier

Zo gezegd, zo gedaan. We lopen door verschillende straatjes. Het is hier bijzonder om te wandelen. Sommige delen lijken zo uit een Franse stad te zijn opgepakt. Bijvoorbeeld het  Place Jacques Carier, een plein met Franse restaurantjes.

Notre-Dame

Ook lopen we langs het plein met de mooie Notre Dame van Montreal. Er staat een lange rij voor en even later luiden de kerkklokken.

Het is leuk om hier rond te lopen. Aan de ene kant zie je een oud kerkje staan en aan de andere kant moderne kantoorgebouwen. Af en toe een Franse vlag, typische restaurantjes en constant Frans gewauwel om je heen. Alleen de Canadese vlaggen in de toeristenwinkels verraden dat je in Canada bent. Alle borden zijn hier wel in het Frans en soms staat er een klein regeltje in het Engels.

kerkje-in-Montreal

Montreal heeft ook een ondergrondse winkels: Ville Sous Terre  Het is even ingewikkeld om te vinden, maar uiteindelijk lukt het. Helaas gaan de winkels rond de Nederlandse tijd dicht, dus blijft alleen Hudson Bay, oftewel Baie Hudson en het Eaton Center over. We kijken er eventjes rond, maar de prijzen zijn niet echt goedkoper.

Frans-in-Montreal

’s avonds eten we bij P.F Changs. Gelukkig zit dit ook in Canada! Het menu is wel een beetje anders, maar het eten is weer heerlijk. Het ligt buiten het centrum en hier is ook een Walmart. Helaas houden ze hier Europese tijden aan en sluit hij al om 21 uur.

eten-PF-Chang-in-Canada

In Montreal is het voor mij best wel een culture shock. Ik had het hier niet zo Frans verwacht. Als ik midden in het oude Montreal zou worden neergezet, zonder dat ik zou weten waar ik zou zijn, had ik niet snel geraden dat dit Canada was. Maar aan de andere kant is het ook wel weer verrassend!

Ben jij al in Montreal geweest?

★ Lees verder >> Dag 20: Poutine eten in Montreal

Benieuwd naar de route van deze reis? In september/oktober maakte ik een roadtrip: Rondje New York en die route vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>