Try before you die: Burning Man

Burning Man, het event in Amerika. Maar wat is het precies? En wat moet je weten voordat je gaat? In dit artikel vind je alle tips en informatie voor een onvergetelijk bezoek aan Burning Man in Amerika. Have Fun!

Tekst & Fotografie: Marcia van Oers

Burning Man Amerika

Je moet alles een keer meegemaakt hebben. Althans dat vind ik.
En met alles bedoel ik ook echt, uhm, veel. Sta jij open voor nieuwe belevingen? Dan is Burning Man absoluut the place to be.

Wat er te doen is? Ik zeg altijd: ‘alles wat er op de wereld bestaat, maar dan allemaal tegelijkertijd en op 1 plek.’ Van dansen tot zonsopgang tot de meest waanzinnige workshops. Had jij nog een wilde fantasie? Dan is de kans groot dat je die kunt laten uitkomen. Daar, ergens in de woestijn.

Burning-Man-USA

Welkom in Black Rock City

Black Rock City, waar ligt dat ergens? Als je nu in Amerika toert, is de kans groot dat je ‘t niet vindt. Het is namelijk een tijdelijke stad, die voor 1 week wordt opgebouwd en daarna weer verdwijnt. Die ene week per jaar is Black Rock City alive & kicking. De rest van het jaar is het ‘gewoon’ woestijn. Maar wel te vinden op Google Maps:

BRC, oftewel Black Rock City, ligt vlakbij Reno in de staat Nevada. Een stad die te vergelijken is met een kleinere variant van Las Vegas, alias ‘gokcity’. Zoek je een casinohotel om je (on)geluk te beproeven, dan zit je er dus goed. Vanaf Reno is het niet ver rijden naar Burning Man in kilometers, maar wel in uren. Verwacht 1 lange Burning Man-file. Die kan zomaar 10 uur duren. Je kunt er maar beter op voorbereid zijn. Maar hey ‘it’s worth it!’ Wil je de file omzeilen dan moet je niet op zaterdagnacht of zondagochtend richting Black Rock City gaan rijden maar een dag (of twee!) later. Al zijn de beste plekken voor je camper of tent dan waarschijnlijk weggekaapt.

★ Tip: Je mag niet op de plekken met de gekleurde vlaggetjes staan met je tent/camper/auto, die zijn gereserveerd voor kampen.

Camper of tent?

Onze eerste Burning Man trip huurden we een tent en een SUV. De tweede keer huurden we een camper (al een jaar van tevoren gereserveerd!).

Ik zag best op tegen kamperen in de woestijn. Maar uiteindelijk viel het best mee. De vriendin met wie ik was zegt ‘nooit meer een tent’, maar zij werd ziek en lag de hele dag in een tent in een brandende woestijnzon uit te drogen (letterlijk). Wat wel handig is om te weten is dat er verschillende medische posts zijn, mocht je dealen met uitdrogingsverschijnselen of andere problemen.

Burning-Man-USA-don't-panic

Het tentavontuur kwam natuurlijk niet met een koelkast ‘voor al uw koude dranken en verse eten’. Nee, het werd een koelbox die we elke dag vulden met ijsklontjes en blikvoer. Yum! Een week op pannenkoeken en vieze Mac & Cheese. Gelukkig werden we ook door andere Burners uitgenodigd om daar af en toe te eten!

★ Tip: Kilo’s ijs en koffie zijn de enige zaken die je op Burning Man kunt kopen.
Burning Man is niet commercieel. Verwacht dus geen hippe foodtrucks of pinautomaten. Het is de onbewoonde woestijn. Neem dus vooral cash mee mocht je ooit ijsklontjes willen! (Die koffie kun je ook nog wel bij een leuk ‘coffee camp’ of bij de buren krijgen…)

Burning-Man-artcars-USAPak die camper in!

In 2016 huurden we een camper. Schrik niet van prijzen vanaf $3000 voor een week. Je betaalt altijd een borg en die krijg je niet terug als de camper onder de woestijnstof (beter bekend als dust) zit.

★ Tip: Zorg dus dat je de hele camper en vooral het dashboard afplakt met plastic en tape. De vloer kun je met karton afdekken (extra tip: van de grootverpakkingen van de watervoorraad die je moet inslaan). Kleine klus maar ‘thank me later!’ Die stof is namelijk wel een ‘big deal’ om schoon te maken.

Wij waren heel zuinig met het water, want als je dirty water- tank vol is kost het op Burning Man nog wel wat om deze leeg te maken. Hetzelfde geldt voor het opnieuw vullen van de watertank. Dus superkort douchen en het water opvangen in een opvangbak. Uitgebreid je haar wassen heeft toch niet heel veel zin. Die stof blijft gewoon zitten. De kans is groot dat je na een week een ‘coupe du desert’ hebt; je haar stijf van de stof.  Kijk stof, veel stof:

Burning-Man-dust-USA

Vertrekpunt

Je kunt het beste vliegen op San Francisco, LA (roadtrippen via de Route 1) of Las Vegas als je naar Burning Man wilt vanuit Nederland. Maar als je meer tijd hebt, kun je natuurlijk heel Amerika door cruisen!

Shop til you drop!

Allebei de keren reden we naar Reno waar we 1 nachtje sliepen om vervolgens op zaterdag de Walmart leeg te shoppen. Maar wat neem je mee?

Burning-Man-shoppingVoor ons in de rij in de Walmart in Reno… p.s. Vergeet ook je (1 ply) WC-papier niet!

Wat neem je mee naar Burning Man? – The Essentials

★ Een fiets: Die kun je op het einde van het festival op Burning Man bij speciale ‘camps’ doneren die ervoor zorgen dat de fietsen bij arme kinderen etc. terechtkomen
★ Verlichting voor je fiets en jezelf
★ Fietsslot
★ Water (hydrateren, hydrateren, hydrateren!) Per persoon 20-25 gallon. Vaak is het per 5 gallon verpakt. 4 of 5 van die pakken per persoon dus!
★ Camelbak met water
★ Warme (nepbont)jas – ‘s avonds is het dus wel koud(er)!
★ Zaklamp / headlight
★ Doek voor je mond – tegen de dustdevils oftewel zandstormen
★ Goggles (ook tegen het stof)
★ Slot met code (tip: schrijf je code ergens op)
★ Handcrème
★ Desinfectie voor je handen
★ Kleine thermoskan
★ Zonnebrand
★ Je ID (rijbewijs of paspoort)
★ Campingmok die je ergens aan kunt clippen

Burning-Man-USA-outfits

★ Toffe outfits – eventueel passend bij het thema van het jaar. Dress to express!
★ Je tickets, vergeet ze vooral niet! Hetzelfde geldt voor een ‘open mind!’ : )

★ Kijk ook nog even bij deze links om te zien wat je nodig hebt: Ultimate Burning Man Packing List en The Event Preparation.

★ Bekijk hier een aantal boodschappen-ideeën als je op de #healthfood-toer gaat.

Burning-Man-USA-Playa-bicycle
Burning Man Ticketsale

Burning Man tickets zijn onwijs moeilijk te krijgen. Je moet jezelf een week van tevoren hier registreren om toegang te krijgen tot de sale. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat je met zoveel mogelijk computers en smartphones op tijd ingelogd bent en duimen dat je rond 20 uur Nederlandse tijd door de wachtrij komt. Dat is ons de eerste keer gelukt. De tweede keer niet. Dan kun je nog voor ‘ticket begging’ gaan of heel hard gaan hopen dat je via via nog wat vindt. Fingers crossed!

★ Supertip: laat je tickets opsturen tegen een meerprijs. Dat scheelt je namelijk weer uren in de rij staan bij Will Call, het ‘postkantoor voor je tickets’ net voor de ingang van Burning Man. Wijze les. Doe – het – niet. Been there, done that!

Met je tickets in je pocket, kun je lekker doorrijden. Ben je voor de eerste keer op Burning Man? Dan ben je – jazeker wel – een Virgin. En krijg je een bijzonder warm welkom. Enjoy… Of wat ook wel gezegd wordt: ‘Welcome Home!’

Burning-Man-USA-Welcome-Home

Vergeet het strand. Ga naar ‘The Playa!’

Burning Man bestaat uit 2 belangrijke delen: ‘The Playa’ & ‘The City’.
De Playa is waar alle art-installaties rondrijden (of stilstaan) en het meestal megadruk is.
Op veel van die artcars kun je meerijden en je ergens ‘in the middle of the desert’ laten afzetten.

Ooit op een Cruiseschip door de woestijn gereden? Ik wel!

Burning-Man-USA-Art-Car-Ship

Je kunt er niet slapen, dat gebeurt in ‘The City’. Daar is overigens evenveel te beleven, want je vindt er thema-kamp na thema-kamp. En in die ‘camps’ organiseren Burners de gekste evenementen. Wat er waar wanneer te doen is, vind je in de Burning Man Survival What Where When Guide! Als je lijdt aan de FOMO-ziekte (Fear Of Missing Out) krijg je het nog zwaar.

Niet kopen, kopen maar krijgen… en geven!

Veel mensen denken dat Burning Man werkt op basis van het ruilprincipe. Dat klopt niet. Het draait om geven (en ontvangen) binnen de community. Geld telt er niet. Iets wat daar heel positief aan is, is dat je bij een aantal (day) festivals zoals Distrikt gewoon gratis drank kunt tanken bij de bar. Op vertoon van je ID, het blijft Amerika!

Eigenlijk is het een belangrijke levensles: je geeft iets zonder er iets voor terug te verwachten. Veel Burners delen kleine Burning Man gifts uit, zoals kettingen en Polaroids.

Burning-Man-USA-gift

Knuffelcultuur

De mensen zijn supervriendelijk. Vergeet de ouderwetse handshake, want je krijgt continue knuffels als je jezelf aan iemand voorstelt. Over voorstellen gesproken: je zult wel eens naar je Playanaam gevraagd worden. De traditie is dat iemand op Burning Man je die verzonnen naam geeft.

Burning Man USA knuffelcultuur

 

Show me the party

Waar de feestjes zijn? Overal. Een leuk day festival is Distrikt. Overdag dus.
Op 9 uur (niet om 9 uur, nee op; de straat dus!)

Goede feestjes:
Robot Heart
Mayan Art Car
Distrikt
White Ocean
Playground (van Carl Cox)

‘s Nachts is Robot Heart populair. Die staat in het westen bovenaan bij 10 uur geparkeerd en rijdt midden in de nacht de woestijn in (meestal niet al te ver van z’n plek, mocht je ‘m kwijt zijn). De beste DJ’s staan er te draaien. Dans er minimaal 1 x tot zonsopgang. Supermagisch!

Hoe je Robot Heart herkent? Doe eens een gok…

Burning-Man-USA-robot-heart

‘THE BURNS’

Burning Man ontstond in 1986 als vreugdevuur om de zonnewende te vieren, georganiseerd door Larry Harvey, Jerry James en wat vrienden. Op Baker Beach in San Francisco verbrandden ze een houten man van 2,7 meter hoog.

De brandende man
De naam zegt het al, Burning Man oftewel de brandende man is het middelpunt van Burning Man en altijd op 12 uur te vinden. Nog steeds wordt de man telkens aan het einde van Burning Man, op de zaterdagavond, ritueel verbrandt met tienduizenden mensen om zich heen.

Burning-Man-USA-Burn-2016

De tempel
Het bouwwerk van de tempel is altijd overweldigend. Het is dan ook net als de man een onvergetelijke, maar vooral ook emotionele plek. Hier worden mensen (en dieren!) die overleden zijn herdacht. Overal hangen foto’s, tekeningen, boodschappen…Iedereen is welkom om er iets achter te laten. Ook de tempel wordt ritueel verbrandt. Maar dan in alle stilte op de zondagavond. Kippenvel!

★ Tip: Als je de drukte op de weg wilt ontwijken, kun je het beste na de ‘burn’ van de man op zaterdag vertrekken of in elk geval voor de ‘tempelburn’. Dan sta je meestal minder lang in de file. Maar ik had ook deze burn voor geen goud willen missen. Heel bijzonder!

Wat kost het?

“Wij willen ook naar Burning Man!” schreeuwen mijn vrienden vaak. “Maar wat kost het?”

Kosten-Burning-Man-USA

Je kunt het zo goedkoop en duur maken als je zelf wilt. Om een beeld te krijgen van het prijskaartje maakte ik een infographic van mijn reis met tent in 2014 en met camper in 2016. Maar de opties zijn ontelbaar.

Er zijn touringcars die naar Burning Man gaan en waar je een ticket voor kunt kopen, je kunt met mensen meeliften, en man je kunt zelfs invliegen op het tijdelijke vliegveld of skydivend binnenvallen als je daar een brevet voor hebt… Ook zijn er kampen met gedeelde voorzieningen waar je voor gevraagd kunt worden. Van goedkoop tot megamiljonair. Het draait allemaal om ‘radical inclusion’ – iedereen wordt geaccepteerd.

Burning Man Travel List

Overtuigd om naar Burning Man te gaan?

Als je het mij vraagt moet je het tenminste 1 x in je leven gedaan hebben. Burning Man. Want wat het ook kost, je krijgt er een onbetaalbare ervaring voor terug.

Beloofd!

Burning-Man-in-Amerika

Brandende vragen (aka burning questions):

Hoe is Burning Man ontstaan?
Jij wilt echt alles weten! Kijk op wikipedia.

Wanneer is Burning Man?
Altijd op de laatste maandag van augustus tot de eerste maandag van september.
(Je kunt wel op zondag al het terrein op!)

Hoeveel mensen gaan er jaarlijks naar Burning Man?
Rond de 70.000. Dat zijn er ongeveer net zoveel of net iets meer (?) dan op Lowlands.

Wat zijn de 10 principes van Burning Man?
Iedereen is welkom, je moet zelfvoorzienend kunnen zijn en expressief.
Niet observeren, maar participeren! Meer info lees je hier.

Burning-Man-USA-festival

Is Burning Man voor Yippies?
Oftewel voor yuppen die hippies willen zijn. Dat zijn zeker niet de enige mensen die naar Burning Man gaan. Maar sta er bij stil dat het niet een goedkoop festivalletje is als je vanuit Nederland reist. En het vereist wat voorbereidingen…

Het is ook een beetje een feestje voor Silicon Valley.
Voor een deel wel. Lekker veel tech en inspiratie! Maar een nog groter deel van de burners komt uit andere hoeken van de wereld!

 

Burning-Man-event-in-Amerika

In welke ‘straat’ kun je het beste wonen?
Burning Man is opgedeeld in straten die als ringen om de Playa lopen. (Van Noord naar Zuid!) De 1e ring om de Playa heet Esplanade. De 2e ring begint dan met de letter A tot aan de buitenste ring waarvan de straatnaam met een L begint. Wil je niet in de megadrukte slapen, dan is het slim om in die buitenste L-ring te gaan staan.

Van West naar Oost is Black Rock City opgedeeld in tijden. Eigenlijk exact zoals een klok. Het Westen begint met 10 uur en loopt tot in het Oosten, 2 uur.

Op 12 uur – precies in het midden tussen Oost en West in – vind je ‘de man’. Op 6 uur vind je het Center Camp, waar ook de Lost & Found is, mocht je iets kwijtraken.

Wij staan meestal rond 08.45-09.00 uur (aan de linkerkant dus!) omdat daar leuke day festivals zijn (Distrikt op 9 uur) en het vlakbij Robot Heart (10 uur) is.

Ik heb ooit gehoord dat er een Orgy Dome is?
Ja, die heb je er dus ook. En je wilt niet weten hoe lang de wachtrijen daar kunnen zijn…

Je hebt ook andere Burns. Even leuk?
Zelf ben ik naar Afrika Burn geweest. Dat is superleuk, I heart de Afrikanen, maar er is wel een stuk minder gekkigheid. Dus wil je ‘the real deal’? Dan moet je echt naar Amerika!

Burning-Man-USA-TempleHeb je er gewoon mobiel bereik?
Als je geluk hebt, is er slecht bereik. Maar ik adviseer om een week je telefoon uit te zetten en vol in Burning Man te duiken!

Wat betekent: The Playa Provides?
Ben je een beetje bijgelovig? Er wordt gezegd dat ‘The Playa provides!’ Dat houdt in dat wat je op dat moment nodig hebt in je leven ook gebeurt op de Playa. Spannend… Maar je kunt natuurlijk ook je ogen ervoor sluiten en keihard gaan feesten.

 

ENJOY YOUR BURN!

5 thoughts on “Try before you die: Burning Man

  1. Burning Man lijkt me echt zo bizar. Ik heb de aflevering gezien waar Floortje Dessing en Johnny de Mol naar Burning Man gingen. Ik ben absoluut geen feestbeest, maar dit lijkt me toch wel heel bijzonder om mee te maken.

  2. Wat een gave foto’s, geeft echt een super sfeer weer! Ik had er al eens van gehoord. Iemand die er ook geweest was om een briefje in de tempel op te hangen en de verbranding te zien. Heel gaaf hoor!!

  3. Dit is lekker mijn droom om hier ooit naar toe te gaan. Vertel echt iedereen over burning man . Ik moet hier een keer naar toe…nu nog iemand vinden die mee wilt ?. Wel super uitgebreid verslag. Fijne tips en vooral over hoeveel het kost.

  4. Het lijkt me zo’n bijzondere ervaring om dit eens mee te maken! Gaaf artikel met super veel handige tips!

  5. Wat gaaf! Ik ga niet vaak naar festivals, maar hier wil ik echt nog een keer naartoe gaan! Hele fijne tips die je geeft ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>